Houding

De laatste jaren is bij de jeugd en ouderen een zeer forse toename van zowel rug- en nekklachten als blessures geconstateerd. Deze blijken voor een groot deel gerelateerd te zijn aan ‘verkeerde’ houdingen tijdens het groeiproces en het massale gebruik van mobiele telefoons, tablets en laptops. Onze jeugd, maar ook wij hebben steeds meer een “zittende” leefstijl aangenomen, met alle gevolgen van dien.

Zitten en niet of nauwelijks (en zeker niet goed) bewegen hebben een steeds duidelijkere impact op het zich ontwikkelende lichaam en het zich vormende brein. Te weinig beweging vergroot de kans op lichamelijke klachten, overgewicht of een motorische ontwikkelingsachterstand. De generatie na 1995 weet niet beter dan dat er gameboys, mobiele telefoons, tablets en laptops bestaan. Maar met de opkomst van deze apparaten nemen ook bepaalde nek- en rugklachten toe. Zo vormen vooral pubers een risicogroep om de zogenaamde gameboyrug of tabletnek te ontwikkelen.

Jong geleerd is oud gedaan

Binnen onze praktijk zijn we gespecialiseerd in houdingstherapie bij kinderen / jongeren. Juist in deze leeftijd, als het lichaam zich ontwikkelt is veel te bereiken. Tijdens de groei moeten botten, spieren en zenuwen de ruimte krijgen om te groeien. Maar door het vele zitten met het hoofd naar voor gebogen, het hangen en andere passieve houdingsgewoonten krijgt de wervelkolom niet voldoende ruimte om te groeien.

Je kunt het zien als een klein boompje dat moet groeien: als je de groei van het boompje belemmert door er een plankje boven te zetten, kan het boompje niet verder omhoog groeien. Maar het boompje zal echter wel doorgroeien. Hij zal daarom eerder opzij gaan groeien. In de wervelkolom noemen we dit een scoliose. Of de bovenrug groeit ronder ( kyfose). Gevolg hiervan is dat de onderrug vaak holler wordt ( lordose) .

Vroegtijdige behandeling hiervan is noodzakelijk om structurele vergroeiing te voorkomen. Vooral omdat de wervelkolom dan nog soepel is. Op latere leeftijd is het corrigeren van de kromming veel moeilijker.

Met oefentherapie Cesar wordt gewerkt aan:

* Houdingsbewustzijn en lichaamsbesef;

* Optimaliseren van de (werk)houding;

* Variatie mogelijkheden onderzoeken in het bewegen;

* Verbeteren van de spierbalans;

* Activeren, stimuleren tot meer bewegen

Pijnklachten

Pijnklachten bij kinderen en jeugd zijn meestal het gevolg van overbelaste spieren, pezen en botten door een langdurig verkeerde houding. Al op zeer jonge leeftijd ontwikkelen we onze eigen manier van zitten, lopen, rennen springen. Een gebrek aan (variatie in) beweging heeft hier absoluut nadelige gevolgen en kan leiden tot klachten aan het bewegingsapparaat. In dit geval kan een oefentherapeut helpen het meest optimale houdings- en bewegingspatroon weer te ontdekken.

Wat kun u als ouder doen

Als ouder bent u de aangewezen persoon om de houding van uw kind in de gaten te houden. En bovendien te kijken of er voldoende afwisseling is. Veel kinderen zitten na school op hun mobiel, tablet of laptop en blijven daarbij te lang in een verkeerde houding zitten.

Soms is het best lastig om hier als ouder een goede schatting over te maken. U kunt dan contact met ons opnemen. Wij kijken graag even met u mee. Ook als uw kind nog geen klachten ontwikkeld heeft. Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van houdingsproblematiek. Door middel van oefeningen en houdingsadviezen kan veel rugproblematiek voorkomen of verholpen worden.

Jongeren onder de 18 krijgen 18 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.

Wil je graag weten hoe we jou kunnen helpen?Afspraak maken »
Copyright 2024 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.