Weer een nacht wakker. Ik MOET NU slapen!
Als je niet kunt slapen kan dat veel frustratie met zich meebrengen. Het gevoel dat je er geen controle over hebt, terwijl het slapen zo belangrijk voor je is. Je wilt toch echt slapen! Anders voel je je morgen niet zo fit. Heel begrijpelijk. Deze gedachten, deze controledrang, het gevoel iets te moeten doen om de slaap af te dwingen zijn helaas niet helpend. Ze activeren je brein, je vecht namelijk tegen jezelf. Dat zet je lichaam in de vecht-vluchtstand. Dit maakt juist heel alert en wakker en werkt de slaap alleen maar tegen.
Herken je dit? Kun je in jezelf ervaren wat er gebeurt? Dit is de eerste belangrijke stap naar meer innerlijke rust.
Bereidheid
Het is waarschijnlijk dat het enige tijd duurt voordat je dit patroon van controle goed gaat herkennen. Als je een probleem hebt waar je door te handelen iets aan kunt veranderen, moet je dat ook zeker doen. Of je wel of niet in slaap valt hier echter niet onder. Hoe meer je probeert, des te wakkerder je wordt. Slapen is niets doen. Het aanvaarden van het wakker liggen is hier het beste wat je kunt “doen”. Maar hoe doe je dat? Kun je dit leren?
Het bewust contact maken met dat vervelende gevoel of die dwingende gedachten is niet prettig. Het vraagt bereidheid. Bereidheid om ongemak te ervaren is een vaardigheid die je kunt leren. Dat is wel iets wat je overdag kunt doen om invloed uit te oefenen op je veerkracht om om te gaan met ongemak.
Je kunt dit in alledaagse situatie eens uitproberen:
Koud douchen, eens iets minder eten dan je normaal doet, iets eten wat je niet lekker vind, naar buiten gaan als het regent, een hele dag geen koffie drinken, je ontbijt een keer overslaan, een afspraak afzeggen omdat je er echt geen zin in hebt, 10 minuten stil gaan zitten, zonder afleiding, telefoon oid.
Het gaat er dus om dat je voor jouw doen rare dingen doet. Zo leer je met rare gedachten en gevoelens omgaan. Je stapt uit je comfort zone. Ongemak hoort bij het leven. Je kunt leren hier mee te zijn zonder je er al te veel door uit het veld te laten slaan.
Je kunt het ook eens proberen met meer problematische gedachten of gevoelens:
- Sombere gedachten net wat meer ruimte geven dan je eerst deed.
- Moeilijke situaties niet vermijden; bijvoorbeeld door onvrede met iemand kenbaar te maken.
- Te erkennen dat het leven soms lastig kan zijn
- Dingen moeilijk mogen vinden
- Te schelden als je daar een keer behoefte aan hebt
- Te voelen dat je in een lijf zit wat echt niet altijd lekker voelt
Dit kan je helpen wat losser in het leven te komen staan. Te ervaren dat het leven niet altijd komt zoals je het zou willen. Hier wat luchtiger mee om kunnen gaan.
Dat betekent niet dat de frustratie van het wakker liggen direct weg zal zijn, of er niet mag zijn. Wat je in de nacht eens zou kunnen proberen is om je focus te verschuiven van frustratie, naar de bereidheid om de frustratie bewust toe te laten. Er ruimte voor te maken. Waar voel je die frustratie in je lichaam? Kun je hier ruimte aan geven? Er met je adem naar toe gaan, er bij zijn en ermee ademen? Vanuit compassie naar jezelf kijken. Begrijpelijk dat het frustratie met zich meebrengt als je wil slapen en het lukt niet. Dit zal de frustratie niet direct wegnemen, maar het gevecht ertegen wel. Dat kan al een groot verschil maken.