Corona-nieuws

We kunnen er niet omheen, het coronavirus en de effecten die het heeft op onze samenleving. Zo ook op onze praktijkvoering.

Allereerst vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen en de adviezen van de RIVM zo goed mogelijk op te volgen om hiermee de verspreiding van het virus maximaal te controleren. Dit is van groot belang om de kwetsbaren mensen in de samenleving te beschermen.
Dat betekent dat we, in ieder geval voor deze week, de groepslessen stopgezet hebben. 

Individueel behandelen wij zolang wijzelf en de patiënt fit zijn en geen klachten ervaren als niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of lichte koorts ( onder 38 graden). Mocht u zelf niet helemaal fit zijn dan gaan we er van uit dat u de afspraak annuleert.

Mocht u als patiënt fit zijn en de geplande behandeling gewoon wilt ontvangen dan hoeft u hier voor geen actie te ondernemen.

Wat kunt u zelf doen om fit te blijven of weer te worden?
Deze tijd vraagt ons om veerkrachtig te zijn. Veel dingen die normaal gezien automatisch gaan worden nu verstoord. Als de automatische piloot niet meer werkt dienen we bewustere keuzes te maken. Wat een prachtig moment wordt ons geboden om dingen te veranderen!

Vechten of vluchten of juist vertrouwen in onze veerkracht?
Vanuit onze fysiologie reageren we bij nieuwe, onbekende prikkels reflexmatig met oplettendheid. Is er voldoende veiligheid? Angst ligt op de loer. Dit is onze primaire impuls, vanuit ons reptielenbrein. Dat is oké. Dat heeft ons al vaak beschermd. Vraag is of dat nu ook nodig is? Is het nodig om te hamsteren, om onszelf angstig te voelen; bang om ziek te worden, om te piekeren over de toekomst? Deze angst zal ons eerder verzwakken dan weerbaarder maken.

Gelukkig heeft ons brein en ons zenuwstelsel zich door de tijd heen ontwikkeld. Hoeven we in ons gedrag niet meer perse te reageren vanuit deze angst. Angst die is ontstaan door ervaringen vanuit het verleden.
Nee, wij zijn als mens in staat om deze primaire reactie te observeren; dan een stapje achteruit te doen en onszelf en de gehele situatie gade te slaan. Onze angst te herkennen, te benoemen en vooral te doorvoelen.
Dit geeft ruimte om te bekijken wat de mogelijkheden op dít moment zijn. Rekening houdend met alle kwaliteiten die we NU in ons hebben. Ruimte waarin, buiten onze angst, andere delen van onszelf ook bestaansrecht krijgen.
Het is vanuit deze ruimte dat we voor onszelf kunnen doorvoelen hoe we vanuit onze ware kern willen reageren op de situatie. Wat we zelf nodig hebben om ons veilig te voelen. En vandaar uit ook wat onze omgeving op dit moment nodig heeft.

Vergroot je veerkracht
Angst zal ons kwetsbaarder maken en onze weerstand verlagen. Liefde en vertrouwen zal ons sterker maken. Zoals ik al zei, het is goed om je angst onder ogen te zien, te benoemen en te doorvoelen. Doe dit met een milde blik. Met zachte ogen, zoals je kijkt naar bijvoorbeeld een slapend kindje of een lammetje in de wei op een zonnige lentedag. Dit roept een bepaalde vertedering in je op waardoor je warm wordt van binnen. Zachte ogen zijn de ingang naar een innerlijke glimlach. Bijna onzichtbaar krullen je mondhoekjes een beetje op en je zenuwstelsel kalmeert. Je immuunsysteem gaat volop aan. Dit activeert meteen zelf genezende vermogen van je lichaam. 

Merk dan je adem op. Laat de adem rustig in en uit stromen en merk een korte pauze op na de uitademing. De adem is zacht en geluidloos. 

En wil je nog iets extra’s doen voor jezelf?
Je kunt ook je thymus klier activeren om je fysieke bescherming te verbeteren.
Stem je af op een fijn gevoel, bijvoorbeeld door je een mooie boswandeling te herinneren.
Maak contact met je thymusklier ( gelegen onder je borstbeen, onder het kuiltje tussen je sleutelbeenderen) door je handen erop te leggen
Met dat fijne gevoel ga je naar binnen toe en maak je van binnenuit contact met je handen en thymusklier. Klop dan met een innerlijke glimlach op je thymusklier ter aanmoediging van de weerstand verhogende werking.
Sluit de oefening af door je thymus klier en jezelf te bedanken.
Je hebt echt iets goeds gedaan voor jezelf😊.

Wanneer we glimlachen, onze ogen zacht maken en onze adem rustig heeft dit een direct invloed op ons hart. Als ons hart zich veilig voelt gaat ons vecht- vlucht systeem uit en zal ons immuunsysteem optimale kansen krijgen om ons lichaam gezond de houden.

Wil je graag weten hoe we jou kunnen helpen?Afspraak maken »
Copyright 2024 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.