Blog Vitaal Zwanger: een goede houding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Alles om de groei en de komst van je baby mogelijk te maken. In deze blog vertel ik je over een aantal fysieke veranderingen en wat je zelf kunt doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo blijf je tijdens je zwangerschap lekker in beweging en ben je lichamelijk voorbereid op de bevalling.

Fysieke veranderingen

Je bekken wordt wat flexibeler doordat de banden rondom versoepelen, deze ruimte is nodig om de geboorte mogelijk te maken. Door de groei van je baby verandert je lichaamszwaartepunt constant, wat invloed heeft op je evenwicht. Tegelijkertijd komt er door toename van het gewicht steeds meer spanning op je bekken en banden te staan.

Gelukkig vinden deze veranderingen geleidelijk plaats, je lichaam heeft de tijd om eraan te wennen. Als je niet goed met deze veranderingen om gaat kunnen er klachten ontstaan. Je bekken kan uit balans raken. Door een juiste houding en manier van bewegen, houd je je bekken in balans en kun je klachten voorkomen. Je leest het goed, lichamelijke klachten horen niet bij de zwangerschap.

Aandachtspunten verantwoord bewegen

 • Goede basishouding: Voeten op heupbreedte, tenen wijzen iets naar buiten, knieën lichtjes gebogen. Gewicht verdeeld over beide voeten voor symmetrie. Borstbeen iets opstrekken en baby bij je dragen
 • Ondersteun je bekken en onderrug door rompstabiliteit (vanuit de basishouding) en symmetrisch bewegen
 • Niet te lang zitten en als je zit nooit met je knieën over elkaar
 • Blijf voldoende bewegen
 • Afwisseling van activiteit met rust, luister naar je lichaam
 • Rust is essentieel, door te liggen kan het bekken even goed ontspannen

Pijn kan een teken zijn dat je bekken uit balans is. Ook kan het zijn dat je banden op spanning staan, waardoor je houdings- en bewegingsgevoel verstoort. Op dit moment is het belangrijk dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, als dat lukt zal de pijn verdwijnen.

Wil je meer leren over verantwoord bewegen en wekelijks een uurtje actief bezig zijn om je conditie te behouden en je lichaam voor te bereiden op de bevalling? Dan is Vitaal Zwanger misschien iets voor jou, je bent altijd welkom voor een proefles.

Ook individuele behandeling is mogelijk. Neem contact op via de contactpagina of bel op 0413 476563

Heel veel succes met je zwangerschap en mocht je hulp kunnen gebruiken, we horen graag van je!

 

Online Slaapworkshop op 24 maart

Heb je slaapproblemen?

Zie je elk uur voorbij komen? Zie je op tegen de nacht omdat je niet weet of het slapen gaat lukken?

Slapen is een onderschat probleem in de huidige samenleving. Het niet goed kunnen slapen heeft gevolgen op vele levensgebieden.

Niet goed slapen is vermoeiend en heeft gevolgen voor je dagelijks functioneren. Het ondermijnt je veerkracht, je gezondheid en je levensvreugde. Als slaapoefentherapeuten helpen wij bouwen aan een goede nachtrust. Nu nieuw, in de vorm van een online slaap workshop. Een interactieve sessie van een uur waarin je praktische tips en tools leert, die je direct toe kan passen.

We gaan het hebben over opbouw van slaapdruk, ons alertheidssysteem en hoe dat wat je overdag doet invloed heeft op je nachtrust. Middels oefeningen krijg je een inkijk in hoe je heel praktisch met je eigen lichaam aan de slag kan gaan om ontdekkingen te doen die je kunnen helpen.

Lekker slapen doet wonderen!!  Je bent nooit te oud om beter te gaan slapen!!

Datum: 24 maart 2021, tijd 20.00-21.00

Kosten: € 15,00 per persoon.

Zien we je bij de workshop? Meld je aan via deze website!

Slaap, de basis voor een goede gezondheid

9 februari 2021, Slaapoefentherapie De Meierij

Inmiddels heeft het Covid-19 virus ons land bijna een jaar in de greep en ook al wordt er licht toegezegd aan het eind van de tunnel; niemand weet hoe lang de tunnel is en wat we nog gaan tegenkomen op weg naar de uitgang. In de loop van het jaar is er, naast de aandacht voor het aantal besmettingen en de ontwikkeling van een vaccin, hoor ik de laatste maanden gelukkig ook steeds meer geluiden over het belang van een gezonde leefstijl als middel om te voorkomen dat je ziek wordt of om ernstige complicaties van Corona te voorkomen. Want laten we eerlijk, dat zou toch de eerste stap dienen te zijn om te dealen met een virus.

Als we het hebben over een gezonde leefstijl dan zijn de meeste mensen zich wel bewust van het belang van goede voeding, voldoende beweging en voldoende ontspanningsmomentjes. Gelukkig krijgt slaap ook steeds meer aandacht binnen leefstijlcoaching. En dat is volledig terecht. Een kwalitatief goede slaap is de fundering voor alle andere pijlers.

Er zijn veel onderzoeken die dit aantonen.
– Zo is er een duidelijk verband tussen te weinig of niet goed slapen en het ontstaan van behoefte aan voedingsmiddelen die niet op de lijst met gezonde keuzes voorkomen. Te zoet, te vet etc., deze keuzes worden ingegeven door een verstoorde hormoonbalans tussen leptine en grehline. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van verzadiging of honger.
– Een goede slaap beïnvloedt je darmflora waardoor de spijsvertering beter werkt.
– Tijdens onze diepe slaap maken we groeihormonen aan die ons lichaam nodig heeft om zich te herstellen.
– Een goede slaap versterkt ons immuunsysteem.
Iedereen die wel eens een griep of een flinke verkoudheid heeft gehad weet dat het lichaam juist dan behoefte heeft aan slaap. Dat is geen toeval, je immuunsysteem is keihard aan het werk om de ziekmaker te elimineren en dat kost energie.
Uit onderzoek blijkt ook dat je kwetsbaarder bent voor het oplopen van een virus wanneer je weinig hebt geslapen. Bij een test met een verkoudheidsvirus liep dit verschil zelfs op tot 32%. De ene groep had gedurende een week ongeveer 5 uur per nacht geslapen, de andere groep 7 uur of meer.
– Een goede slaap helpt ons om onze emoties beter te verwerken zodat stress zich niet opbouwt.

Zoals je ziet vormt slaap een voorwaarde voor een goede veerkracht en gezondheid.
Door veel mensen wordt echter “bezuinigd” op de hoeveelheid slaap. Nog even een aflevering kijken op Netflix,  appjes beantwoorden, mail checken enzovoort en de volgende morgen weer op tijd op. In het weekend dan maar wat bijslapen en doordeweeks geen zin om nog in beweging te komen na een werkdag. Het is nat en donker, ook dat helpt niet mee aan een gezond slaappatroon. Het is even niet anders in deze rare tijd…toch?

Oké, we zitten in een loc down, maar waarom zouden we het vaccin afwachten als we nu al iets kunnen doen om de kans te verkleinen dat we ziek worden, om onze veerkracht te vergroten en onze gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Want dat kan een vaccin niet voor elkaar krijgen. Je hebt het bovendien helemaal in eigen hand. En als je dan een vaccin gaat krijgen, zorg dan dat je daarvoor goed slaapt. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar de relatie tussen de hoeveelheid slaap voorafgaand aan het krijgen van een griepprik of vaccinatie tegen hepatitis A en B en het optreden van een immuunreactie daarna. De hoeveelheid antistoffen van de korte slapers was nog geen 50% van de hoeveelheid in de uitgeslapen groep.

Des te meer reden om nú werk te maken van een kwalitatief goede slaap.

Heb je hulp nodig om goed te slapen? Meld je dan aan voor slaapoefentherapie.

Aanmelden webinar over slapeloosheid

Via onderstaande link kunt u zich gratis aanmelden voor ons webinar op woensdagavond 14 oktober; Slapen en slapeloosheid bij volwassenen

Inschrijven »

Via onderstaande link kunt u zich gratis inschrijven voor ons webinar op maandagavond 26 oktober; Slapeloosheid bij kinderen

Inschrijven »

Consult via videobellen of op de praktijk

Oefentherapie Cesar levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van een patiënt. Langer uitstel van paramedische zorg zal leiden tot toename van complexiteit, daarom is er weer de mogelijkheid om de zorg op te pakken. Om deze zorg op een veilige en verantwoorde manier te kunnen leveren volgen wij de adviezen van het RIVM (dd. 30 april 2020).

Uitgangspunten

Alle patiënten kunnen benodigde zorg krijgen, waar mogelijk op afstand. Om dit goed te kunnen bepalen is het voor ieder consult belangrijk de volgende vragen te stellen:

 1. Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
 2. Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
 3. Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 4. Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Wij  willen u vragen dit voor ieder consult deze vragen voor uzelf te beantwoorden.

Als u op 1 van deze vragen “ja” beantwoordt komt u dan niet naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op. We zullen dan samen bepalen hoe we u op een andere manier kunnen helpen. Wellicht via videoconsult of met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Bij een bezoek aan de praktijk hebben we wat regels opgesteld om een veilige omgeving te waarborgen voor onze cliënten en de medewerkers van ons centrum :

 • Kom het liefst alleen
 • Probeer niet al te vroeg te komen, zo hoeft u niet wachten.
 • Staat de deur open? Loop direct binnen
 • Bij binnenkomst in onze ruimte en bij vertrek graag de handen wassen en desinfecteren.
 • Neem een grote handdoek mee, te gebruiken bij het oefenen.

Op deze manier kunnen we u op een veilige manier de zorg geven die u nodig heeft.

Hartelijk dank voor uw medewerking

Team, oefentherapie de Meierij

Informatieavond voor zwangeren

Donderdag 19 maart 2020 geven Suzanne Bekkers ( diëtiste) en Geertje Wouters ( Oefentherapeut) een informatieavond over voeding en houding en beweging tijdens de zwangerschap.                                                        Ben jij zwanger en wil je graag meer informatie over:

 • Een gezond en volwaardig voedingspatroon,
 • Wat je beter niet kan eten of wat je juist extra nodig hebt,
 • Een goede houding
 • Hoe je rug en bekkenklachten kan voorkomen?
 • Bewegen en sporten in de zwangerschap

De avond vindt plaats in gezondheidscentrum de meierij in Sint-Oedenrode. Voor aanmelding of vragen over deze avond neem contact op via info@oefentherapiedemeierij.nl

Deze avond is helaas geannuleerd ivm het Corona virus

 

Vitaal zwanger en Vitaal mama vergoed

Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om Vitaal zwanger en Vitaal mama deels vergoed te krijgen bij de zorgverzekeraar.

Vitaal zwanger en Vitaal mama zijn beweegprogramma’s om op een verantwoorde manier in beweging te blijven tijdens en na je zwangerschap.

Vragen over de mogelijkheden voor vergoeding kun je aan Geertje stellen.

Copyright 2022 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.