Blog Vitaal Zwanger: een goede houding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Alles om de groei en de komst van je baby mogelijk te maken. In deze blog vertel ik je over een aantal fysieke veranderingen en wat je zelf kunt doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo blijf je tijdens je zwangerschap lekker in beweging en ben je lichamelijk voorbereid op de bevalling.

Fysieke veranderingen

Je bekken wordt wat flexibeler doordat de banden rondom versoepelen, deze ruimte is nodig om de geboorte mogelijk te maken. Door de groei van je baby verandert je lichaamszwaartepunt constant, wat invloed heeft op je evenwicht. Tegelijkertijd komt er door toename van het gewicht steeds meer spanning op je bekken en banden te staan.

Gelukkig vinden deze veranderingen geleidelijk plaats, je lichaam heeft de tijd om eraan te wennen. Als je niet goed met deze veranderingen om gaat kunnen er klachten ontstaan. Je bekken kan uit balans raken. Door een juiste houding en manier van bewegen, houd je je bekken in balans en kun je klachten voorkomen. Je leest het goed, lichamelijke klachten horen niet bij de zwangerschap.

Aandachtspunten verantwoord bewegen

  • Goede basishouding: Voeten op heupbreedte, tenen wijzen iets naar buiten, knieën lichtjes gebogen. Gewicht verdeeld over beide voeten voor symmetrie. Borstbeen iets opstrekken en baby bij je dragen
  • Ondersteun je bekken en onderrug door rompstabiliteit (vanuit de basishouding) en symmetrisch bewegen
  • Niet te lang zitten en als je zit nooit met je knieën over elkaar
  • Blijf voldoende bewegen
  • Afwisseling van activiteit met rust, luister naar je lichaam
  • Rust is essentieel, door te liggen kan het bekken even goed ontspannen

Pijn kan een teken zijn dat je bekken uit balans is. Ook kan het zijn dat je banden op spanning staan, waardoor je houdings- en bewegingsgevoel verstoort. Op dit moment is het belangrijk dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, als dat lukt zal de pijn verdwijnen.

Wil je meer leren over verantwoord bewegen en wekelijks een uurtje actief bezig zijn om je conditie te behouden en je lichaam voor te bereiden op de bevalling? Dan is Vitaal Zwanger misschien iets voor jou, je bent altijd welkom voor een proefles.

Ook individuele behandeling is mogelijk. Neem contact op via de contactpagina of bel op 0413 476563

Heel veel succes met je zwangerschap en mocht je hulp kunnen gebruiken, we horen graag van je!

 

Nieuws Items

Copyright 2024 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.