Dagworkshop: In balans met een gezonde psoas

Voor een natuurlijke, moeiteloze goed houding en vrije ademhaling is een ontspannen psoas een voorwaarde. Deze dag staat in het teken van ontspannen. Contact maken met je psoasspier betekent contact maken met je kern. Het verzachten van de psoas helpt je om thuis te zijn in je lichaam, te voelen hoe het werkelijk met je gaat. De psoas ligt diep in je kern en speelt een belangrijke rol binnen je algehele welbevinden en je gevoel van veiligheid.

Uitputting van de psoas

Bij ieder vorm van mogelijk gevaar, stress of angst wordt de psoas via ons reptielenbrein reflexmatig geactiveerd om de vecht-vluchtreactie in gang te zetten. Acute stress is geen probleem zolang je daarna rust neemt. Chronische stress echter maakt dat onze psoas niet tot rust kan komen. Dit maakt dat in het Westen bij velen van ons de psoas is uitgeput geraakt door onze leefstijl, de tijdsdruk, de continue informatiestroom, het vele zitten.
Gevolg is dat we de natuurlijke houding van ons skelet verliezen en er druk ontstaat op gewrichten, onder ander op de heupen en de lage rug, waardoor we ons stijf kunnen voelen. We moeten harder werken om ons lichaam in balans te houden. Spierspanningen bouwen zich op. Onze ademhaling wordt oppervlakkiger. Onze organen en onze spijsvertering komen onder druk te staan. Een gespannen psoas maakt ons bovendien alerter en onrustiger.

Wat doet de psoas?

De spier loopt vanuit je onderrug, door je buikholte richting de binnenzijde van het bovenbeen. Het “haasje” van het varken staat gelijk aan onze psoas. De meest zachte, soepele en sappige spier. Zo dik als je pols vormt deze de achterwand van de buikholte. Vaak wordt deze spier nog gezien als een heupbuiger. Deze spier is echter veel meer dan dat.

Binnen de TAO wordt de psoas ook wel de spier van de ziel genoemd. Contact met je psoas stelt je in staat je te verbinden met je wat zich echt af speelt in dit moment. Je “buikbrein”.
Deze spier heeft nauwe verbinding met je zenuwstelsel, je buikorganen, je middenrif, je meridianen en wordt door deze systemen geïnformeerd. Een soepele psoas vormt een zachte bedding voor de buikorganen die zich hierdoor warm en gesteund voelen en gevoed worden.

De psoas verzorgen

De psoas heeft behoefte aan rust, ontspanning en voeding om opnieuw soepel en vloeibaar te worden. Oefeningen die rust en ontspanning van de psoas teweegbrengen zijn hier meer dan welkom. Het resultaat is dat niet alleen de psoas hier baat bij heeft. Je zult je fitter, vrijer, vreugdevoller, soepeler, rustiger te voelen. Je ademruimte zal toenemen. Je zult beter in staat zijn om signalen in je lichaam op te vangen en om te herstellen van stress.

Tijdens deze workshop ga je je bewuster worden van je psoas en leer je:

  • Over de rol die de psoas speelt op fysiek, emotioneel, energetisch niveau
  • De relatie tussen je lichaamshouding en de vitaliteit van de psoas
  • Hoe je je bekken en onderrug goed uitlijnt om de psoas te ontlasten
  • Hoe je je psoas ontspant en weer soepel en sappig maakt.

We werken deze dag met gevarieerde zachte yoga-oefeningen en meditatieve bewegingen. Voor de inhoud van deze dag heb ik me laten inspireren door de Healing TAO, door Liz Koch (Coreawareness) en Katy Bowman (Nutritious Movements).

Zaterdag 18 juni

  • Inloop 9.30 u
  • Start 10.00 u
  • Afsluiting 16.00 u

Locatie: Oefentherapie Cesar de Meierij, Borchmolendijk 1, St Oedenrode

Kosten: 90 euro, inclusief heerlijke vegetarische lunch, thee en water.

De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers (max 8)

De workshop is voor iedereen toegankelijk, er is geen voorkennis vereist

Nieuws Items

Copyright 2023 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.