Slaap, de basis voor een goede gezondheid

9 februari 2021, Slaapoefentherapie De Meierij

Inmiddels heeft het Covid-19 virus ons land bijna een jaar in de greep en ook al wordt er licht toegezegd aan het eind van de tunnel; niemand weet hoe lang de tunnel is en wat we nog gaan tegenkomen op weg naar de uitgang. In de loop van het jaar is er, naast de aandacht voor het aantal besmettingen en de ontwikkeling van een vaccin, hoor ik de laatste maanden gelukkig ook steeds meer geluiden over het belang van een gezonde leefstijl als middel om te voorkomen dat je ziek wordt of om ernstige complicaties van Corona te voorkomen. Want laten we eerlijk, dat zou toch de eerste stap dienen te zijn om te dealen met een virus.

Als we het hebben over een gezonde leefstijl dan zijn de meeste mensen zich wel bewust van het belang van goede voeding, voldoende beweging en voldoende ontspanningsmomentjes. Gelukkig krijgt slaap ook steeds meer aandacht binnen leefstijlcoaching. En dat is volledig terecht. Een kwalitatief goede slaap is de fundering voor alle andere pijlers.

Er zijn veel onderzoeken die dit aantonen.
– Zo is er een duidelijk verband tussen te weinig of niet goed slapen en het ontstaan van behoefte aan voedingsmiddelen die niet op de lijst met gezonde keuzes voorkomen. Te zoet, te vet etc., deze keuzes worden ingegeven door een verstoorde hormoonbalans tussen leptine en grehline. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van verzadiging of honger.
– Een goede slaap beïnvloedt je darmflora waardoor de spijsvertering beter werkt.
– Tijdens onze diepe slaap maken we groeihormonen aan die ons lichaam nodig heeft om zich te herstellen.
– Een goede slaap versterkt ons immuunsysteem.
Iedereen die wel eens een griep of een flinke verkoudheid heeft gehad weet dat het lichaam juist dan behoefte heeft aan slaap. Dat is geen toeval, je immuunsysteem is keihard aan het werk om de ziekmaker te elimineren en dat kost energie.
Uit onderzoek blijkt ook dat je kwetsbaarder bent voor het oplopen van een virus wanneer je weinig hebt geslapen. Bij een test met een verkoudheidsvirus liep dit verschil zelfs op tot 32%. De ene groep had gedurende een week ongeveer 5 uur per nacht geslapen, de andere groep 7 uur of meer.
– Een goede slaap helpt ons om onze emoties beter te verwerken zodat stress zich niet opbouwt.

Zoals je ziet vormt slaap een voorwaarde voor een goede veerkracht en gezondheid.
Door veel mensen wordt echter “bezuinigd” op de hoeveelheid slaap. Nog even een aflevering kijken op Netflix,  appjes beantwoorden, mail checken enzovoort en de volgende morgen weer op tijd op. In het weekend dan maar wat bijslapen en doordeweeks geen zin om nog in beweging te komen na een werkdag. Het is nat en donker, ook dat helpt niet mee aan een gezond slaappatroon. Het is even niet anders in deze rare tijd…toch?

Oké, we zitten in een loc down, maar waarom zouden we het vaccin afwachten als we nu al iets kunnen doen om de kans te verkleinen dat we ziek worden, om onze veerkracht te vergroten en onze gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Want dat kan een vaccin niet voor elkaar krijgen. Je hebt het bovendien helemaal in eigen hand. En als je dan een vaccin gaat krijgen, zorg dan dat je daarvoor goed slaapt. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar de relatie tussen de hoeveelheid slaap voorafgaand aan het krijgen van een griepprik of vaccinatie tegen hepatitis A en B en het optreden van een immuunreactie daarna. De hoeveelheid antistoffen van de korte slapers was nog geen 50% van de hoeveelheid in de uitgeslapen groep.

Des te meer reden om nú werk te maken van een kwalitatief goede slaap.

Heb je hulp nodig om goed te slapen? Meld je dan aan voor slaapoefentherapie.

Nieuws Items

Copyright 2024 Oefentherapie de Meierij alle rechten voorbehouden.