Slaapoefentherapie bij volwassenen, jeugd en kinderen
Heeft U slaapproblemen? Dan kan slaapoefentherapie iets voor u betekenen.
Sommige mensen slapen wat langer, anderen wat korter. Maar voor iedereen geldt: wie s’nachts goed slaapt, voelt zich overdag beter en heeft meer energie.
Wetenschappelijk is bewezen, dat de pijnklachten langer blijven als de slaapkwaliteit onvoldoende is. Je kan spreken van een zeer veel voorkomende en dus belangrijke herstel belemmerende factor.
Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg. Maar wie s’nachts wakker ligt en zich overdag niet uitgerust voelt en hierdoor lichamelijke of geestelijke klachten krijgt , heeft de mogelijkheid om hier iets aan te doen door middel van slaapoefentherapie.
Tijdens de oefentherapeutische behandeling word er gewerkt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden. Dit kunnen onvoldoende opbouw van slaapdruk zijn, bioritme – problemen, slaapgewoonten, teveel prikkels overdag, de dag niet afbouwen, piekeren, etc.
De oefeningen zijn praktisch en makkelijk toepasbaar, waardoor u er direct mee aan de slag kunt en de slaapkwaliteit positief kunt beïnvloeden. Slaapoefentherapie vraagt enige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Daar staat tegenover dat het behandelresultaat zich meestal vrij snel aandient.
De behandeling van slaapstoornissen wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Check uw polis voor de geldende voorwaarden en tarieven. U kunt rechtstreeks naar een oefentherapeut en heeft dus geen verwijsbrief van de huisarts nodig.
Meer weten? Neem contact met ons op.
Slaapoefentherapie bij jeugd en kinderen.
Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan…. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere:
Slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.
Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.
Bovenal zijn slaapproblemen bij kinderen ongewenst en ongezond. Ze blijven niet zonder gevolgen.
Aanpak door de slaapoefentherapeut/ slaapcoach
De slaapoefentherapeut/ slaapcoach kan jou als ouder adviseren en informeren over
- sport en beweegadviezen voor je kind
- ontspanningsoefeningen om samen te doen
- het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten…
- gezond slaapgedrag
- juiste slaapgewoonten
- richtlijnen voor een gezonde slaap
- structuur geven aan de dag en de nacht
- Je krijgt een soort scholing over de kinderslaap, psycho-educatie
De slaapoefentherapeut/ slaapcoach kan jouw kind slaapoefeningen leren om
- beter te ontspannen
- het hoofd stil te krijgen
- de aandacht naar veiligheid en rust te verleggen (focussen)
- “uit het hoofd in het lijf” te komen, lichaamswerk
- ook overdag eens te verstillen middels mindfulness oefeningen voor kinderen
- Er zijn tevens oefeningen bij die jij als ouder samen met je kind kan doen om de slaap te bevorderen.